Medische Trainings Therapie

Medische Trainings Therapie

Deze therapievorm, ontwikkeld in Scandinavië, gebruikt de principes uit de trainingsleer en inspanningsfysiologie. Het doel hierbij is: preventie, therapie en revalidatie van de patiënt in een 1 op 1 trainingssituatie. De medische trainingstherapie is geen fitness of fysiofitness. De medische trainingstherapie is een onderdeel van de manuele therapie of fysiotherapie. Waar de manuele therapie een scala aan manuele technieken toepast om de verminderde beweeglijkheid te herstellen is de medische trainingstherapie geschikt om de lenigheid te behouden en een teveel aan beweging te stabiliseren. De sleutel tot succes bij stabiliseren is het doelgericht trainen van de juiste spieren. Daarnaast wordt de sturing van de bewegingspatronen verbeterd en neemt de belastbaarheid van het gewricht- en spierstelsel structureel toe.

Wat is het doel van de Medische Trainings Therapie?

Het einddoel is een sterker en soepeler lichaam, waarbij het activiteitenniveau vergroot wordt. Goed functioneren is mogelijk als er een evenwicht is tussen de belastbaarheid en de dagelijkse belasting van de patiënt. Met de medische trainingstherapie kunnen klachten die te maken hebben met houding en beweging en de eventuele beperkingen daarvan worden verholpen. De effectiviteit van deze benadering is wetenschappelijk aangetoond bij verschillende klachten.

 

Hoe wordt de Medische Trainings Therapie toegepast?

De training is "maatwerk" en verschilt per patiënt. De functiegerichte training wordt toegepast met en zonder hulp van trainingstoestellen. Door de deskundige begeleiding is de kans op overbelasting of blessures zeer klein. Op verantwoorde wijze wordt gewerkt aan het functieherstel. Tevens wordt een oefenprogramma met huiswerkoefeningen opgebouwd om de zelfredzaamheid te bevorderen en om een herhaling van klachten te voorkomen. (preventie)

Medische Trainings Therapie is dus een ideale vorm om op een sportieve, verantwoorde manier "fitter" te worden. Wij kunnen uw conditie (algemene belastbaarheid) verbeteren en tevens functioneel oefenen. Onze visie is dat een combinatie van passieve fysiotherapie en manuele therapie met actieve oefentherapie en voorlichting (houdings-, en bewegingscorrectie) de beste resultaten geeft.

 

De Kinesis in onze praktijk

De apparatuur die wij hierbij inzetten doet vooral een beroep op de “core stability”. In onze praktijk wordt vaak gebruik gemaakt van de kinesis van Technogym, een modern trainings apparaat waarbij alle functionele bewegingen en spiergroepen uitstekend te trainen zijn. Door de kracht van de romp(spieren) en de mobiliteit en coördinatie van de gewrichten te verbeteren zullen veel klachten verdwijnen en kan een terugval in de toekomst worden voorkomen.

Ook voor het trainen na operaties van b.v. wervelkolom, knie, heup, enkel of schouder zijn wij uitstekend uitgerust.

Naast de kinesis maken wij tevens gebruik van pulley trekapparaten voor gerichte oefeningen en zetten we regelmatig de TRX trainings methode in waarbij het eigen lichaamsgewicht als weerstand wordt gebruikt.

 

Meer voorbeeld video's van Kinesis en TRX